‘De Reede’ wordt museum van wereldformaat in Antwerpen (video)

Video: 

ANTWERPEN - Langsheen de Scheldekaaien wordt in een gebouw aan de Ernest Van Dijckkaai, vlak over Het Steen, in april van volgend jaar een museum van wereldniveau geopend. Met dit privé-initiatief wil de Nederlandse kunstliefhebber Harry Rutten zijn indrukwekkende kunstcollectie met werken van Francisco Goya, Evard Munch en Félicien Rops permanent tentoonstellen.

Geen droom

In een interview met Astad TV vertelt Harry Rutten dat het opstarten van dergelijk museum geen droom van hem was maar wel een noodzakelijkheid. “Op een gegeven ogenblik zit je met een belangrijke verzameling en als je dan wat ouder wordt dan vraag je je af wat er met die verzameling gaat gebeuren.” legt Rutten uit. “Schenken aan een museum daar had ik niet zoveel vertrouwen in. Dus toen dacht ik dat ik er maar zelf één moest beginnen.” zegt hij lachend.

Vertraging

Het museum wilde dit najaar al zijn deuren openen voor het publiek. Maar omdat de verbouwing langer dan verwacht duurt, is de openingsdatum uitgesteld tot het voorjaar van 2017.

Topniveau

Kern van de collectie worden de ruim 170 werken van drie van de grootste graveurs aller tijden: Francisco Goya (1746-1828), Félicien Rops (1833-1898) en Edvard Munch (1863-1944). Het is voor het eerst dat een dusdanig omvangrijke collectie van deze drie kunstenaars tegelijkertijd wordt tentoongesteld. Daarom verwacht het nieuwe museum een grote toeloop van bezoekers uit binnen- en buitenland.

Ook ander werk

Naast de permanente tentoonstelling gaat Museum De Reede lezingen en tijdelijke exposities organiseren en kunnen studenten onderzoek doen. Voor de exploitatie en het beheer van het museum is de gelijknamige Stichting De Reede opgericht. Het museum bevindt zich naast het Eugeen Van Mieghem Museum, met zicht op de Schelde en Het Steen.

Museum De Reede

 

‘De Reede’ wordt museum van wereldformaat in Antwerpen (video) Astad TV