Te weinig rookmelders in Vlaamse woningen (video)

Video: 

ANTWERPEN - In België vallen bij woningbranden meer doden dan in Nederland. Gezien het verschil in aantal inwoners tussen beide landen, is deze vaststelling zeer opmerkelijk. België heeft 11 miljoen inwoners en daar kwamen in 2015 70 mensen om bij woningbranden. In Nederland dat 11 miljoen inwoners telt, waren dat er 50. “Dat groot verschil wijten we hoofdzakelijk aan het verschil in aantal rookmelders die in huis hangen.” zegt Bert Brugghemans van Brandweer Zone Antwerpen.

Snelheid

Rookmelders zijn vandaag meer dan ooit nodig want woningbranden verlopen veel sneller dan vroeger. “Hedendaagse meubelen branden sneller en intensiever omdat ze veel plastics en kunststoffen bevatten. Hierdoor kan je na drie minuten niet meer leven in de ruimte waar de brand is ontstaan. Vandaar dat een snelle brandmelding via rookmelders zo belangrijk is.” legt Brugghemans uit.

Verplicht

Ondanks de nieuwe wetgeving worden in Vlaanderen onvoldoende rookmelders geïnstalleerd. “Veel mensen kopen geen rookmelders omdat ze het belang ervan niet beseffen. We denken nog te vaak dat brand ons niet kan overkomen. We zien ook dat mensen rookmelders kopen maar ze niet omhoog hangen. Ze blijven in de kast liggen.” verklaart Bert Brugghemans.

Nieuwe wetgeving

Op dit ogenblik zijn rookmelders wettelijk verplicht voor wie een nieuwbouwwoning afwerkt of een bestaande woning renoveert. Over drie jaar geldt die verplichting voor alle Vlaamse woningen. Want een maand geleden werd in het Vlaams parlement een voorstel van decreet goedgekeurd waardoor vanaf 2020 op alle verdiepingen van Vlaamse woningen rookmelders moeten hangen.

Batterijduur is belangrijk

Kwaliteitsvolle rookmelders herken je aan de CE of Europese goedkeuringsmarkering erop. “Er zijn twee types rookmelders: één met een korte batterijduur en één met een lange batterijduur. Het zijn die met een lange batterijduur van 10 jaar die wettelijk verplicht zijn.” onderlijnt Brugghemans van de Brandweer Zone Antwerpen.

Waar plaatsen?

Rookmelders plaatst je het best in de evacuatieweg. Dat is de weg die je moet volgen van je slaapkamer tot aan je voordeur. “Als je ze in de keuken of in de badkamer plaatst, krijg je vaak valse alarmen door stoom van het koken of van de douche. Om dan van dat vervelend geluid af te zijn, worden de batterijen er vaak uitgehaald. Maar dan werkt je rookmelder niet meer.” verduidelijkt  Brugghemans.

Informatie

Meer informatie over rookmelders vind je op de website van de brandweer zone Antwerpen www.brandweerzoneantwerpen.be.

Te weinig rookmelders in Vlaamse woningen video www.astad.tv